|
2015-08-14 22:57:40, péntek
|
|
|
|
|
|
Gyros - görög nyár a konyhánkban
nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt, amelyet nem csak étteremben érdemes kipróbálni, hanem mi magunk is elkészíthetjük.
A gyros feltételezhetően igen régi gyökerekkel bír a görög és török konyhában, és hosszan elnyúló vitákra lehetne számítani, ha megpróbálnánk kideríteni, melyik nemzettől vette át a másik. Bár bizonyos feltételezések szerint nem is kell igazán régmúlt időkig visszaásni, van, aki úgy gondolja, hogy a gyros nem más, mint a XIX. század végén született döner Thesszalonikiben megjelent átirata. Bárhogy is történt - meglepő módon - a gyros modernkori diadalútja csak a hetvenes évek végén kezdődött el, azonban gyors karriert futott be, és az utóbbi tíz évben nem csak a street foodok sorában szerzett magának helyet, hanem a konyhákban is megjelent.
Mindig frissen készül, kiadós és gyors étel a gyros
A gyrost tányéron szervírozva vagy pitában kínálják. Az üreges lepénykenyér tökéletes otthonául szolgál a húsnak, a szószoknak, a hús mellé kínált salátának vagy adott esetben sült krumplinak, de ha lehetőségünk nyílik rá, érdemes a gyrost tányéron, nyugodt körülmények között fogyasztani, hogy minden összetevő kellő figyelmet kaphasson.
A gyros legfontosabb összetevője a hús, készülhet bárány-, csirke-, pulyka-, marha- vagy borjúhúsból is, sőt akár többféle hús is kerülhet bele.
Görögországban leggyakrabban bárányhúsból készül a gyros
Otthon azonban a legtöbb esetben híján vagyunk a hatalmas méretű nyársnak, így más módszer után kell néznünk, hogy elkészíthessük az ideális fogást. A húst érdemes előre harapásnyi falatokra vágni, majd befűszerezni, adott esetben kevés fűszeres olajjal bepácolni, s a végén kevés olajon vagy a pácolt húsokat extra olaj hozzáadása nélkül kisütni. A legjobb eredményt az öntöttvas wok használatával érhetjük el, ebben hamar megpirul a hús, de nem szárad ki. Wok híján nagyobb teflonos vagy kerámia bevonattal rendelkező serpenyőben süssük a húst, viszonylag nagy láng mellett. Az sem baj, ha maradék egyben sütött húst használunk, ekkor fűszerezést követően ezt is átpiríthatjuk a gyroshoz.
A hús fűszerezéséhez használhatunk oreganót, rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát, pirospaprikát, frissen őrölt feketeborsot, de adhatunk a páchoz gyömbért, fahéjat, koriandert és vöröshagymát is.
Otthon készítve serpenyőben süssük meg a bebácolt húst
A fűszerezett és ropogósra sütött hús mellé nem csak friss salátát, paradicsomot, uborkát, hagymát vagy épp sült krumplit szokás kínálni, hanem az étel elengedhetetlen része a pita, illetve a szószok is. A mártások közül az egyik általában csípős és paprikás, a másik pedig a tzatzikire emlékeztető joghurtos, fokhagymás szósz, illetve a görögök gyakorta kínálnak a gyros mellé majonézzel lazított mustárt is.
A csípős szószt vehetjük készen is, de magunk is készíthetjük: a darált erőspaprikát kikeverhetjük egy kis olívaolajjal vagy épp feta sajttal, s már kész is van a tökéletes mártásunk. Ha túl sűrű lenne, akkor egészen kevés vízzel könnyedén beállíthatjuk az állagát.. Ha nem szeretnénk csípős szószt kínálni a fogáshoz, nyugodtan adhatunk hozzá fűszeres paradicsomszószt is.
Van, aki sok szósszal szereti, van, aki még többel... :)
A joghurtos szószhoz sűrű joghurtra van szükség. Ha szerencsénk van, akkor sikerül sűrű görög joghurtot beszerezni, ennek hiányában javasolt a lazább joghurtot gézkendőbe önteni, és hagyni, hogy kicsepegjen, majd a joghurtba fokhagymát nyomni, sózni, borsozni és egy kis olívaolajjal ízesíteni.
A szósz mellett a gyros létfontosságú eleme a pita. A pitát - abban az esetben, ha nem ebbe töltjük a gyrost - érdemes tálalás előtt átmelegíteni egy nagyobb serpenyőben, kis fűszeres olívaolajban megpirítani vagy a kontakt grillben kicsit átsütni.
A gyrost tölthetjük zsebes vagy - a képen látható - lapos pitába
A pitát vehetjük előre csomagoltan boltban, illetve egyre több helyen a gyros-sütőknél is lehet az ő beszállítóik által készített pitát vásárolni, de megsüthetjük magunk is. A pita tésztája - ha jól dolgoztunk - a sütés közben megemelkedik, s az így kialakult zsebbe otthon is ügyesen beletölthetjük a húst és a többi hozzávalót.
Tzatziki
Hozzávalók:
2 nagy pohár görög joghurt
6 nagyobb fürtös uborka
2 bő evőkanál olívaolaj
só
5 nagyobb gerezd fokhagyma
Elkészítés: Az uborkát lereszelem és kinyomkodom. Ezután a joghurthoz keverem, hozzáadom az olívaolajat, belenyomkodom a fokhagymákat, óvatosan sózom, majd átkeverem, s fedett tálban a hűtőben legalább 1 órát hagyom állni. Friss pitával kínálom, de a gyroshoz is nagyon jól illik.
A tzatzikit ízesíthetjük még kevés mentával és sumac-kal is
Gyros csirkemellből
Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
2 teásknál oregano
1 teásknál pirospaprika
1 teásknál rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
csipet só
frissen őrölt feketebors
olívaolaj olaj
Elkészítés: A csirkemellet vékonyan felcsíkozom, majd a csíkokat harapásnyi falatokra vágom. A hagymát apróra kockázom. Egy fedeles műanyag edényben összekeverem a fűszereket, hozzáadom az átnyomott fokhagymát és a hagymakockákat, majd a húst beleforgatom. Ezután olívaolajat adok hozzá, még egyszer alaposan átmozgatom a húsokat, hogy minden egyes falatra jusson a keverékből, a dobozt lefedem, és minimum 1 órát, maximum 1 éjszakát hagyom állni a húst a pácban.
A gyros készítésekor öntöttvas wok serpenyőben, viszonylag nagy lángon lepirítom a falatokat, majd tzatzikivel, salátával és friss pitával kínálom.
Gyorsan elkészül otthon is, és mindig biztos siker a gyros
WM
Forrás: Mindmegette.hu -- Világkonyha |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: thesszalonikiben, paradicsomszószt, feltételezhetően, elengedhetetlen, elkészíthessük, feltételezések, csirkemellfilé, görögországban, beletölthetjük, hagymakockákat, elkészíthetjük, fűszerezéséhez, átpiríthatjuk, csirkemellből, belenyomkodom, kikeverhetjük, használhatunk, használatával, megpróbálnánk, pirospaprikát, létfontosságú, leggyakrabban, beállíthatjuk, csirkemellet, olívaolajjal, készíthetjük, készítésekor, megsüthetjük, befűszerezni, megemelkedik, átmelegíteni, lehetőségünk, erőspaprikát, fokhagymákat, olívaolajban, beszállítóik, egyik legjobb, falatnyi fűszeres, sokféle mártás, friss zöldségek, görög ételt, gyros feltételezhetően, gyros modernkori, hetvenes évek, street foodok, gyrost tányéron, üreges lepénykenyér, gyros legfontosabb, legtöbb esetben, hatalmas méretű, ideális fogást, húst érdemes,
|
|
|
|
egyik legjobb, falatnyi fűszeres, sokféle mártás, friss zöldségek, görög ételt, gyros feltételezhetően, gyros modernkori, hetvenes évek, street foodok, gyrost tányéron, üreges lepénykenyér, gyros legfontosabb, legtöbb esetben, hatalmas méretű, ideális fogást, húst érdemes, végén kevés, pácolt húsokat, legjobb eredményt, páchoz gyömbért, bebácolt húst, étel elengedhetetlen, mártások közül, egyik általában, másik pedig, tzatzikire emlékeztető, görögök gyakorta, gyros mellé, csípős szószt, darált erőspaprikát, tökéletes mártásunk, joghurtos szószhoz, lazább joghurtot, joghurtba fokhagymát, szósz mellett, gyros létfontosságú, pitát –, gyrost –, nagyobb serpenyőben, kontakt grillben, gyrost tölthetjük, képen látható, pitát vehetjük, pita tésztája, sütés közben, többi hozzávalót, uborkát lereszelem, joghurthoz keverem, hűtőben legalább, tzatzikit ízesíthetjük, csirkemellet vékonyan, csíkokat harapásnyi, hagymát apróra, fedeles műanyag, átnyomott fokhagymát, húst beleforgatom, dobozt lefedem, gyros készítésekor, thesszalonikiben, paradicsomszószt, feltételezhetően, elengedhetetlen, elkészíthessük, feltételezések, csirkemellfilé, görögországban, beletölthetjük, hagymakockákat, elkészíthetjük, fűszerezéséhez, átpiríthatjuk, csirkemellből, belenyomkodom, kikeverhetjük, használhatunk, használatával, megpróbálnánk, pirospaprikát, létfontosságú, leggyakrabban, beállíthatjuk, csirkemellet, olívaolajjal, készíthetjük, készítésekor, megsüthetjük, befűszerezni, megemelkedik, átmelegíteni, lehetőségünk, erőspaprikát, fokhagymákat, olívaolajban, beszállítóik, ízesíthetjük, vöröshagymát, paradicsomot, pirospaprika, lepénykenyér, feketeborsot, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3214
- e Hét: 18086
- e Hónap: 31991
- e Év: 161698
|
|
|