Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyros - görög nyár a konyhánkban
  2015-08-14 22:57:40, péntek
 
   
  Gyros - görög nyár a konyhánkban

nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt, amelyet nem csak étteremben érdemes kipróbálni, hanem mi magunk is elkészíthetjük.

A gyros feltételezhetően igen régi gyökerekkel bír a görög és török konyhában, és hosszan elnyúló vitákra lehetne számítani, ha megpróbálnánk kideríteni, melyik nemzettől vette át a másik. Bár bizonyos feltételezések szerint nem is kell igazán régmúlt időkig visszaásni, van, aki úgy gondolja, hogy a gyros nem más, mint a XIX. század végén született döner Thesszalonikiben megjelent átirata. Bárhogy is történt - meglepő módon - a gyros modernkori diadalútja csak a hetvenes évek végén kezdődött el, azonban gyors karriert futott be, és az utóbbi tíz évben nem csak a street foodok sorában szerzett magának helyet, hanem a konyhákban is megjelent.





Mindig frissen készül, kiadós és gyors étel a gyros

A gyrost tányéron szervírozva vagy pitában kínálják. Az üreges lepénykenyér tökéletes otthonául szolgál a húsnak, a szószoknak, a hús mellé kínált salátának vagy adott esetben sült krumplinak, de ha lehetőségünk nyílik rá, érdemes a gyrost tányéron, nyugodt körülmények között fogyasztani, hogy minden összetevő kellő figyelmet kaphasson.

A gyros legfontosabb összetevője a hús, készülhet bárány-, csirke-, pulyka-, marha- vagy borjúhúsból is, sőt akár többféle hús is kerülhet bele.





Görögországban leggyakrabban bárányhúsból készül a gyros

Otthon azonban a legtöbb esetben híján vagyunk a hatalmas méretű nyársnak, így más módszer után kell néznünk, hogy elkészíthessük az ideális fogást. A húst érdemes előre harapásnyi falatokra vágni, majd befűszerezni, adott esetben kevés fűszeres olajjal bepácolni, s a végén kevés olajon vagy a pácolt húsokat extra olaj hozzáadása nélkül kisütni. A legjobb eredményt az öntöttvas wok használatával érhetjük el, ebben hamar megpirul a hús, de nem szárad ki. Wok híján nagyobb teflonos vagy kerámia bevonattal rendelkező serpenyőben süssük a húst, viszonylag nagy láng mellett. Az sem baj, ha maradék egyben sütött húst használunk, ekkor fűszerezést követően ezt is átpiríthatjuk a gyroshoz.

A hús fűszerezéséhez használhatunk oreganót, rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát, pirospaprikát, frissen őrölt feketeborsot, de adhatunk a páchoz gyömbért, fahéjat, koriandert és vöröshagymát is.





Otthon készítve serpenyőben süssük meg a bebácolt húst

A fűszerezett és ropogósra sütött hús mellé nem csak friss salátát, paradicsomot, uborkát, hagymát vagy épp sült krumplit szokás kínálni, hanem az étel elengedhetetlen része a pita, illetve a szószok is. A mártások közül az egyik általában csípős és paprikás, a másik pedig a tzatzikire emlékeztető joghurtos, fokhagymás szósz, illetve a görögök gyakorta kínálnak a gyros mellé majonézzel lazított mustárt is.

A csípős szószt vehetjük készen is, de magunk is készíthetjük: a darált erőspaprikát kikeverhetjük egy kis olívaolajjal vagy épp feta sajttal, s már kész is van a tökéletes mártásunk. Ha túl sűrű lenne, akkor egészen kevés vízzel könnyedén beállíthatjuk az állagát.. Ha nem szeretnénk csípős szószt kínálni a fogáshoz, nyugodtan adhatunk hozzá fűszeres paradicsomszószt is.





Van, aki sok szósszal szereti, van, aki még többel... :)

A joghurtos szószhoz sűrű joghurtra van szükség. Ha szerencsénk van, akkor sikerül sűrű görög joghurtot beszerezni, ennek hiányában javasolt a lazább joghurtot gézkendőbe önteni, és hagyni, hogy kicsepegjen, majd a joghurtba fokhagymát nyomni, sózni, borsozni és egy kis olívaolajjal ízesíteni.

A szósz mellett a gyros létfontosságú eleme a pita. A pitát - abban az esetben, ha nem ebbe töltjük a gyrost - érdemes tálalás előtt átmelegíteni egy nagyobb serpenyőben, kis fűszeres olívaolajban megpirítani vagy a kontakt grillben kicsit átsütni.





A gyrost tölthetjük zsebes vagy - a képen látható - lapos pitába

A pitát vehetjük előre csomagoltan boltban, illetve egyre több helyen a gyros-sütőknél is lehet az ő beszállítóik által készített pitát vásárolni, de megsüthetjük magunk is. A pita tésztája - ha jól dolgoztunk - a sütés közben megemelkedik, s az így kialakult zsebbe otthon is ügyesen beletölthetjük a húst és a többi hozzávalót.

Tzatziki

Hozzávalók:
2 nagy pohár görög joghurt
6 nagyobb fürtös uborka
2 bő evőkanál olívaolaj

5 nagyobb gerezd fokhagyma

Elkészítés: Az uborkát lereszelem és kinyomkodom. Ezután a joghurthoz keverem, hozzáadom az olívaolajat, belenyomkodom a fokhagymákat, óvatosan sózom, majd átkeverem, s fedett tálban a hűtőben legalább 1 órát hagyom állni. Friss pitával kínálom, de a gyroshoz is nagyon jól illik.





A tzatzikit ízesíthetjük még kevés mentával és sumac-kal is

Gyros csirkemellből

Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
2 teásknál oregano
1 teásknál pirospaprika
1 teásknál rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
csipet só
frissen őrölt feketebors
olívaolaj olaj

Elkészítés: A csirkemellet vékonyan felcsíkozom, majd a csíkokat harapásnyi falatokra vágom. A hagymát apróra kockázom. Egy fedeles műanyag edényben összekeverem a fűszereket, hozzáadom az átnyomott fokhagymát és a hagymakockákat, majd a húst beleforgatom. Ezután olívaolajat adok hozzá, még egyszer alaposan átmozgatom a húsokat, hogy minden egyes falatra jusson a keverékből, a dobozt lefedem, és minimum 1 órát, maximum 1 éjszakát hagyom állni a húst a pácban.
A gyros készítésekor öntöttvas wok serpenyőben, viszonylag nagy lángon lepirítom a falatokat, majd tzatzikivel, salátával és friss pitával kínálom.





Gyorsan elkészül otthon is, és mindig biztos siker a gyros

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Világkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: thesszalonikiben, paradicsomszószt, feltételezhetően, elengedhetetlen, elkészíthessük, feltételezések, csirkemellfilé, görögországban, beletölthetjük, hagymakockákat, elkészíthetjük, fűszerezéséhez, átpiríthatjuk, csirkemellből, belenyomkodom, kikeverhetjük, használhatunk, használatával, megpróbálnánk, pirospaprikát, létfontosságú, leggyakrabban, beállíthatjuk, csirkemellet, olívaolajjal, készíthetjük, készítésekor, megsüthetjük, befűszerezni, megemelkedik, átmelegíteni, lehetőségünk, erőspaprikát, fokhagymákat, olívaolajban, beszállítóik, egyik legjobb, falatnyi fűszeres, sokféle mártás, friss zöldségek, görög ételt, gyros feltételezhetően, gyros modernkori, hetvenes évek, street foodok, gyrost tányéron, üreges lepénykenyér, gyros legfontosabb, legtöbb esetben, hatalmas méretű, ideális fogást, húst érdemes,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Idézetek a barátságról  Ha így haladunk...  Jó éjt  Ébredj  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Április 22. a Föld napja,  Föld napja április 22  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Különös!  Az embernek a társa: hiányzik.  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Alvó cica  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Két ember becsülete  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Miért nem menti meg Jézus...  Búzaszentelés  Emberként automatikusan értéke...  Egyszerűen  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A hét szűk esztendő  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Ha így haladunk...  Jó éjszakát  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Ázzal aki csak szép  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egyik legjobb, falatnyi fűszeres, sokféle mártás, friss zöldségek, görög ételt, gyros feltételezhetően, gyros modernkori, hetvenes évek, street foodok, gyrost tányéron, üreges lepénykenyér, gyros legfontosabb, legtöbb esetben, hatalmas méretű, ideális fogást, húst érdemes, végén kevés, pácolt húsokat, legjobb eredményt, páchoz gyömbért, bebácolt húst, étel elengedhetetlen, mártások közül, egyik általában, másik pedig, tzatzikire emlékeztető, görögök gyakorta, gyros mellé, csípős szószt, darált erőspaprikát, tökéletes mártásunk, joghurtos szószhoz, lazább joghurtot, joghurtba fokhagymát, szósz mellett, gyros létfontosságú, pitát &#8211, gyrost &#8211, nagyobb serpenyőben, kontakt grillben, gyrost tölthetjük, képen látható, pitát vehetjük, pita tésztája, sütés közben, többi hozzávalót, uborkát lereszelem, joghurthoz keverem, hűtőben legalább, tzatzikit ízesíthetjük, csirkemellet vékonyan, csíkokat harapásnyi, hagymát apróra, fedeles műanyag, átnyomott fokhagymát, húst beleforgatom, dobozt lefedem, gyros készítésekor, thesszalonikiben, paradicsomszószt, feltételezhetően, elengedhetetlen, elkészíthessük, feltételezések, csirkemellfilé, görögországban, beletölthetjük, hagymakockákat, elkészíthetjük, fűszerezéséhez, átpiríthatjuk, csirkemellből, belenyomkodom, kikeverhetjük, használhatunk, használatával, megpróbálnánk, pirospaprikát, létfontosságú, leggyakrabban, beállíthatjuk, csirkemellet, olívaolajjal, készíthetjük, készítésekor, megsüthetjük, befűszerezni, megemelkedik, átmelegíteni, lehetőségünk, erőspaprikát, fokhagymákat, olívaolajban, beszállítóik, ízesíthetjük, vöröshagymát, paradicsomot, pirospaprika, lepénykenyér, feketeborsot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3214
  • e Hét: 18086
  • e Hónap: 31991
  • e Év: 161698
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.